maanantai 8. joulukuuta 2014

Joulukalenteri 8: Lantionpohjan jumppa

Joulukuun 8. päivä vietetään Sibeliuksen ja suomalaisen musiikin päivää.

Me emme tällä kertaa tähän teemaan lähteneet, vaan haluamme tänä maanantaina kiinnittää kaikkien naisten (ja miestenkin!) huomion tärkeään asiaan:
Lantionpohjan hyvinvointiin.

Liike lähtee lantiosta.
Näinhän se vanha viisaus kuuluu.
Ja se pitää monessa kohtaa kutinsa. Lantio voidaan ajatella ihmisen anatomiseksi keskukseksi. Lantion kautta välittyvät voimat jaloista ylävartaloon ja toisin päin. Lantion alueen stabiliteetti ja liikkuvuus heijastelevat sekä ylä- että alavartaloon. Ja kun ollaan "meidän" alalla, kiinnostus lantiossa kiinnittyy erityisesti lantionpohjan lihaksiin. Keskivartaloa ja lantiota tukevat useat lihakset ja lihasryhmät päältä; lantionpohja tukee lantiota sisältä päin. Lantionpohjan lihakset ovat voimakkaita lihaksia, jotka toimivat nimensäkin mukaisesti pohjana tai lattiana lantion elimille, ja ovat siten tärkeässä osassa virtsan ja ulosteen pidättämisessä, sisäelinten kannattelussa ja osallistuvat myös ryhdin ylläpitämiseen yhdessä muiden syvien keskivartalon lihasten kanssa. Vaikka puhutaan yleensä enemmän naisen lantionpohjasta, kannattaa miestenkin tuo alue huomioida!

Lantionpohjan lihakset venyttyvät ja laiskistuvat iän myötä, naisilla erityisesti raskauden ja synnyttämisen seurauksena. Refleksinomainen nopeusvoima vähenee yleensä ensimmäisena, koska nopeat lihassolut häviävät kehostamme ikääntymisen myötä. Tämän seurauksena saatat huomata esimerkiksi hyppiessä tai nopeita juoksuaskelia ottaessa, että virtsa karkaa helpommin kuin ennen. Muita kuormitustekijöitä ovat ylipaino, liiallinen istuminen, tupakointi ja huono kehonhallinta - se ettei yksinkertaisesti tunnista omasta kehostaan lantionpohjan supistusta. Myös alaselkäongelmat voivat hermoston kautta vaikuttaa lantionpohjan toimintaan.

Lantionpohjan lihaksia kutsutaan usein rakkauslihaksiksi, sillä niiden kunto ja verenkierto vaikuttaa voimakkaasti myös kykyyn nauttia seksistä ja emätinorgasmin voimakkuuteen. Myös miehen seksuaaliselle kunnolle lantionpohjan lihaksilla on merkitystä. Seksuaalisen itsetunnon kannalta on olennaista, että naiseuden/miehisyyden perusta on luja, vahva ja tuntoherkkä; heikko lantionpohja voi aiheuttaa estoja, epävarmuutta ja seksuaalista tyytymättömyyttä.

Lantionpohjanlihaksista huolehtiminen siis mm. ehkäisee virtsankarkailua, nopeuttaa synnytyksestä palautumista ja tuo lisäsäpinää makuuhuoneeseen. Treenaamisella on myös yhteys syviin vatsalihaksiin ja sitä kautta selän asennon ja ryhdin hallintaan. Lantionpohjan supistuksen oikeaoppisessa tekniikassa apuväline konkretisoi monelle, miten harjoitus tehdään oikein ja oikeilla lihaksilla! Treenata voi ilman apuvälineitä, mutta moni nainen kokee apuvälineen auttavan oikean lihastyön hahmottamisessa ja tuovan lisämotivaatiota harjoitteluun.




Adam&Eve:n valikoimissa on runsaasti erilaisia harjoitusvälineitä lantionpohjan vahvistamiseen. 
Kysy rohkeasti apua oikean tuotteen löytämiseksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti