sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Joulukalenteri 14: Feromonien arvoitus

Luukku 14 ja feromonien arvoitus.

Feromonit ovat kemiallisia viestiaineita, jotka vaikuttavat saman lajin muiden yksilöiden käyttäytymiseen tai hormonitoimintaan. Seksuaaliferomonien avulla houkutellaan vastakkaisen sukupuolen edustaja paritteluun.

Vaikka tutkijat edelleen kiistelevät siitä, onko varsinaisia ihmisferomoneja olemassa (etenkään sellaisia joilla voisi omaa seksuaalista vetovoimaansa parantaa!), voidaan kuitenkin erottaa tuoksuja, jotka vaikuttavat ihmiselläkin vireystilaan erityisellä tavalla.
Se, onko kyse varsinaisista feromonituoksuista, on vielä kyseenalaista.

On olemassa tutkimuksia, joissa on selvinnyt, että talossa leijuva hiki tahdistaa saman katon alla asuvien naiskämppisten kuukautiskierron. Tai että miehen hiki kohentaa naisen mielialaa ja kiihdyttää hedelmällisyyden säätelyyn osallistuvan luteinisoivan hormonin tuotantoa. Tukholman Karoliinisesta instituutissa on puolestaan tutkittu, näkyisivätkö feromoneiksi arveltujen yhdisteiden vaikutukset aivoissa. PET-kuvaus paljasti, että miehen androstadienoni aktivoi homomiesten ja heteronaisten aivoissa saman hypotalamuksen alueen. Heteromiehillä tämä aivoalue reagoi naisferomonikandidaattiin estratetraenoliin. Lesbonaisten hypotalamusta mieskemikaali ei sytyttänyt, mutta naiskemikaali sai aikaan samantapaisen vilkastumisen kuin heteromiehissä.

Onko sittenkin kyse oikeasti feromoneista?

Feromonit ovat biokemiallisesti erittäin monimutkaisia sekoituksia, joita on hyvin hankala eristää ja määrittää varsinkin ihmisestä. Tähän mennessä tarkasti kuvatut yhdisteet, kuten androstadienoni ja estratetraenoli, näyttävät pelkästään virittävän mielialaa tai aivotoimintaa. (Ei sekään huonolta kuulosta!)
 
Tuoksuilla on vaikutusta mielialaan ja tuoksuilla voidaan mm. auttaa kehoa rauhoittumaan, parantaa oppimiskykyä tai marketissa saada ihminen ostamaan tiettyjä tuotteita. Myöskään tuoksumuistojen merkitystä ei pidä väheksyä. 

Me voisimmekin puhua ennemmin feromonituoksujen tavoin vaikuttavista tuoksuista kun puhumme mieleen vaikuttavista ja erityisesti seksuaalisen mielenkiinnon nostattamiseen käytettävistä tuoksuista.
Kaikessa yksinkertaisuudessa sanottakoon kuitenkin feromonituoksuiksi. Näitä feromoneja on lisättynä erilaisiin hierontaöljyihin ja hemmottelutuotteisiin, mutta myös hajuvesiin.

Tutkijat olkoon mitä mieltä tahansa, käytännössä olemme huomanneet sen, ettei juuri yksikään nainen ole voinut vastustaa miehille tarkoitetun hajuveden tuoksua (muistan yhdetkin kutsut, joissa eräs osallistuja jouduttiin useampaan otteeseen hakemaan pois testerikaapilta nuuhkuttelemasta...).
Miesten feromonihajuvettä olemmekin myyneet eniten juuri naisille! (Saatavilla myös naisten mallit, 29,90€)

Saatavilla on myös kevyempiä Eau de Toilette -tyylisiä tuoksuja (Namiko, 19,90€, kolme erilaista) ja makeampia (Lylou 34,90€, sisältää kullanhohtoisia hippusia, jotka laskeutuvat iholle hajuvettä suhautettaessa).

Lähteenä käytetty Tiede-lehden artikkelia "Unohda feromonit - meitä houkuttavat kemosignaalit" 06/2009. Kirjoittaja: Kirsi Heikkinen. Lue juttu tästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti