maanantai 18. syyskuuta 2017

Selkäydinvamma ja seksi

Seksuaalisuus on aina yksilöllistä ja muuttuvaa. Ikä, sairaudet, tapaturmat, kokemukset...kaikki muokkaavat meitä fyysisesti ja psyykkisesti ja siten myös seksuaalisuus muuttuu; se minkä koemme miellyttävänä, mitä tarvitsemme mielihyvän saavuttamiseen. Joskus vamman tai sairauden seurauksena on etsittävä uusia tapoja toteuttaa seksuaalisuuttaan kun vanhat tavat eivät esimerkiksi fyysisesti ole mahdollisia.

Olimme erittäin iloisia kun meihin kesällä otettiin yhteyttä ja toivottiin keskustelua ja yhteistyötä aiheesta selkäydinvammautuneiden seksi. Seuraava tekstinpätkä on syntynyt huikeiden keskustelujen pohjalta, joita olemme käyneet kokemusasiantuntijan kanssa. Hän on myös ystävällisesti toiminut miespuolisena testaajana useille tuotteillemme ja antanut meille arvokasta tietoa erilaisten tuotteiden toimivuudesta ja yhteistyömme toivottavasti jatkuu edelleen ja saamme jossain vaihessa opasmateriaalia julkaistua.

Selkäydinvamman aiheuttamat muutokset seksuaalitoimintoihin

Kuten kaikessa muussakin, myös selkäydinvamman aiheuttamat muutokset ovat aina yksilöllisiä. Muutoksiin vaikuttaa selkärangan kohta, johon vamma on kohdistunut. Yleisesti voidaan kuitenkin sanoa, että tuntopuutokset ovat suurin yksittäinen tekijä joka haittaa sukupuolielämää selkäydinvamman jälkeen. Toisinaan häiriintynyt tuntoalue voi olla herkistynyt kosketukselle - myös miellyttävällä tavalla, jolloin tätä kannattaa käyttää hyväksi! Kun sukupuolielinten alueella on voimakkaita tuntopuutoksia, kannattaa rohkeasti tutustua muihin kehon erogeenisiin alueisiin.

"Riippumatta ytimen vaurion tasosta tai laadusta, iso osa selkäydinvammaisista kokee orgasmin, jokaisella sen varmaakin omanlaisensa hyvänolontunne. Kenenkään on turha väittää, ettei täydellisen vamman omaava voisi saada orgasmia." (aksonry.fi)

Vamma voi miehellä vaikuttaa ratkaisevasti erektion syntyyn, riittävyyteen, pysyvyyteen ja siemensyöksyyn. Erektiolääkityksen lisäksi erilaisilla apuvälineillä voi aikaansaada ja/tai ylläpitää erektiota, jotta yhdyntä onnistuu.

Vammaan liittyy usein tuntopuutosten kautta myös rakon- ja suolen neurologinen toimintahäiriö ja sen vuoksi suuri osa joutuu käyttämään lääkitystä ja apuvälineinä esim. urinaalikondomia ja virtsapussia, katetrointia ja/tai vaippahousuja/tippasuojia. Tässä kohtaa renkaille ja pumpuille tulee toinenkin käyttötarkoitus; jotta urinaalikondomin kiinnittäminen onnistuu kunnolla, tarvitaan yleensä ns. toiminnallinen erektio, joka onnistuu fyysisesti manipuloimalla, erektiorenkaalla tms. Tätä varten lääkitystä ei kannata käyttää vaan paras apu ovat nimenomaan nämä tuotteet. 

Lyhyesti apuvälineistä

Liukuvoide tässäkin kohtaa on tärkeä apuväline, sekä miehellä että naisella. Naisella emättimen ja klitoriksen reagointi ärsykkeelle voi olla puutteellista, joten luonnollista kostumista ei tapahdu. Lisäksi jos halutaan käyttää vaikkapa vibraattoria, liukaste on aina ehdoton lisä. Miehellä liukuvoide ehkäisee yhtälailla hankaumia ja helpottaa yhdyntää. Erittäin tärkeää liukuvoide on apuvälineiden kuten penispumpun kanssa. Tuntopuutoksista johtuen ihminen ei välttämättä huomaa hankausta tai hiertymistä, joten liukuvoide ehkäisee monessa kohtaa mahdollisia ihon tai limakalvojen rikkoutumisia tai hiertymiä. Liukuvoiteen tulee tietysti olla laadukas, mieluiten vesipohjainen, ihoa hoitava ja kosteuttava ja pitkäkestoinen. 

Alipainepumppu auttaa miehellä erektion saavuttamisessa ja sen voimistamisessa, samoin kuin penisrenkaat. Pumpun etu on myös se, että sen avulla ylläpidetään verenkiertoa, eli voidaan käyttää peniksen toiminnalliseen harjoittamiseen ilman seksuaalitarkoitustakin. Avälineiden kanssa tulee kuitenkin olla varovainen ihon kanssa jos ei normaalia tuntoa ole:  käyttö varovasti ja ajatuksella, pumppua ei saa käyttää liian kauan, ja ihon tilannetta kannattaa seurata - ja se liukuvoide! Pumppua voi kokeilla myös vaikkapa nänneihin.

Renkaat ovat erinomainen apu, vibralla tai ilman. Vibra lisää stimulaatiota peniksessä ja toki sitä voi käyttää muualle kehoon. Kiristysrenkaista käyttäjäsuosikki oli Julians Stud Ring. Helppokäyttöinen, turvallinen ja ihoystävällinen. Sen avulla saavuttaa nopeasti toiminnallisen erektion.

Kiristettävä rengas
Hieromasauvoja eli vibraattoreita voi kokeilla sekä naiselle että miehelle. Saatavilla on monenlaisia ja monenkokoisia, eivätkä kaikki ole väriseviä "tekopeniksiä" jos ei sellaista tahdo. Oikeanlainen ja -taajuuksinen värinä rentouttaa ja helpottaa mm. spastisuutta - mutta vääränlainen värinä voi lisätä! Aina mikäli mahdollista, kannattaa poiketa myymälässä toteamassa millainen värinä ja voimakkuus tuotteessa on, ennen ostopäätöstä.

Miehille on saatavilla nykyään myös hienostuneesti muotoiltuja masturbaatiovälineitä, eivätkä ne enää ole pelkästään kömpelöitä "tekopimperoita". Adam&Eve on ensisijaisesti naisille ja pariskunnille suunnattu myymälä ja valikoimiimme ei pysyvästi kuulu tälläiset ns. penisvibraattorit, mutta tilauksesta myös monenlaiset stimulaattorit on mahdollista saada myymäläämme.

Monet apuvälineet vaativat jonkinlaista sorminäppäryyttä ja/tai käsivoimaa, mikä kannattaa ottaa huomioon tuotteita hankkiessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti