maanantai 12. marraskuuta 2018

Ekotekoja

Maapallomme kamppailee ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi, ja monesti tuntuu, että mitä voi pienenä yrityksenä tai yksityishenkilönä asian eteen tehdä, paitsi lajitella kodin jätteet.

Erotiikkatuotteisiin vihreä ajattelu ei ole vielä juurikaan levinnyt. Vaikka tuotteiden brändäyksessä ja paketoinnissa saatetaan jo nostaa esiin kierrätysajatusta, edelleen suuri osa aikuisten leluista tuotetaan "kertakäyttö"ideologialla, eli tuotteiden ei olekaan tarkoitus kestää - jotkut jopa suoraan kertovat että tuote on kertakäyttöinen (esim. miehille tarkoitettu Tenga muna, värisevät penisrenkaat ja minimini sormivibrat, joihin ei voi vaihtaa paristoja, jne.).
Tuotteet tulevat Suomeen pitkän matkan takaa, ja kiertävät monta mutkaa ennen kuin päätyvät Pohjolan perukoille. Monesti se on välttämätöntäkin parhaiden tuotteiden saamiseksi: jos maailman paras liukuvoide tulee Australiasta, second best ei meille kelpaa. Mutta etenkin kaukaa tulevissa tuotteissa tilaamme isompia määriä ja täysiä laatikkokoja, jotta kuljetukseen ei päädy tyhjää tilaa. Suosimme myös aina laivarahtia, vaikka lentorahtiin verrattuna tuotteet tulevatkin meille sitten huomattavasti hitaammin.


Usein loppuasiakas vielä tilaa tuotteet verkkokaupoista, ja niitä postitellaan edes takaisin, palautellaan jne. Virheostoksen riski kasvaa - ja toisaalta ihmiset ovat tottuneet ilmaiseen palautukseen ja palautusoikeuteen, joten moni tilaa huolettomasti useita tuotteita. Moni ei ehkä ajattele, että kaikilla intiimituotteilla ei ole palautusoikeutta. Tai jos on - vaihtoehdot ovat että palautettu tuote menee takaisin myyntiin (yök!) tai roskiin (ei hyvä sekään!).

Pienillä teoilla ei ehkä tätä planeettaa täysin pelasteta, mutta ei se ole syy olla yrittämättä.

Maukasteen ekotekoja ovat mm.

  • Emme hanki uusia pakkausmateriaaleja esimerkiksi nettikaupan tilausten lähettämiseen vaan kierrätämme pakkausmateriaalit kuten pahvilaatikot ja pehmusteet.
  • Kysymme aina asiakkaalta tahtooko hän tuotteet muovipussiin.
  • Pyrimme valitsemaan myyntiin tuotteita, jotka kestävät käyttöä eivätkä ole kertakäyttöisiä: Vibraattoreissa vaihdettavat paristot, ja ohjaamme kuinka tuotetta säilytetään jotta se kestää pitkään. Paikan päällä myymälässä pääsee aina näkemään tuotteet oikeassa koossa, kuulemaan äänet, tuntemaan värinän voimakkuuden jne. ja näin myös virheostosten määrä vähenee eikä huonoksi vasta kotona todettuja tuotteita päädy niin paljoa roskiin. Testaamme myös aina kaikki meiltä sekä kivijalkamyymälässä että verkkokaupassa ostetut moottoroidut tuotteet ennen asiakkaalle toimittamista, eli rikkinäinen tuote ei päädy asiakkaan mukaan (toki joskus vika ilmenee vasta käytössä, mutta lähtökohtaisesti jokainen tuote myymälästä poistuessaan on toimiva). 
  • Perusliukuvoiteissa ja hierontaöljyissä suosimme isompia pakkauskokoja jotta tuotekohtainen jätemäärä vähenisi.
  • Pyrimme tilaamaan kondomeita, suuseksisuojia ja vastaavia myyntiin myös isommissa pakkauskoissa ja irtona jopa ilman pakkauksia, jolloin pakkausjätemäärä on pienempi, ja tuotteita myös mahtuu kuljetukseen enemmän kun ei kuljeteta "pahvia ja ilmaa". Keskustelemme paljon myös asikkaidemme kanssa siitä kumpi on pienempi paha: kondomi vai hormonaalinen ehkäisy. Kondomista jää toki roska hetkeksi aikaa elämään, mutta hormonit päätyvät vesistöihin ja eläimistöön... Vaikeita valintoja.
  • Pyrimme tilaamaan tuotteista aina täysiä laatikkokokoja, jotta kuljetukseen ei päädy "ilmaa"
  • Suosimme kotimaisia tuotteita henkilökunnan kesken: oli kyse sitten kahvipullasta tai lounaseväistä, tai vaikkapa käsisaippuasta tai siivousvälineistä.  
  • Olemme jättäneet lentämättä messumatkoille ulkomaille - lentäminen kasvattaa hiilijalanjälkeä järjettömän paljon! Nykypäivänä monet neuvottelut voi hoitaa puhelimitse tai skypen välityksellä, eikä paikan päällä oleminen ole enää niin välttämätöntä kuin ennen vanhaan. Koulutusmatkat Suomen sisällä ovat hoituneet junalla.



Paljon olisi vielä tehtävissä.
Esimerkiksi seksilelujen kierrätystoiminta on vielä ajatuksen tasolla, mutta tulevaisuutta ehdottomasti. Tai miten jos lähitulevaisuudessa näemme vielä uudelleenkäytettävän kondomin..?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti